IJzerkruid: Voor lichaam en geest

Hier werd al gemeld dat het areaal van de verschillende soorten ijzerkruid (Sideritis spp.) reikt van de Atlantische Canarische eilanden tot aan de oostelijke delen van de Middellandse Zee. Echter, enkele soorten lijken zelfs verdwaald te zijn tot in westelijk China.

Het Kretenzisch ijzerkruid (Sideritis cypriaca) heeft een smaak en geur waar tonen van dennen of eucalyptus in verstopt zitten. De verschillende ijzerkruiden van het Griekse vasteland, Sideritis scardica, Sideritis raeseri en Sideritis clandestina zijn gewoonlijk wat milder van smaak en de thee daarvan vertoont zelfs vleugjes van kamille. Ook Albaanse ijzerkruid ofwel Çaj Mali - (caj staat voor 'thee' en mali staat voor 'berg') - geeft weer een iets andere smaaksensatie.
Het lijkt logisch dat iedere soort ijzerkruid een iets andere samenstelling van de essentiële oliën heeft. Bovendien zal het klimaat en de ondergrond ook een wisselende invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Een door mijzelf verzonnen vuistregel is dat, hoe noordelijker een plant groeit, hoe minder warmte en zonlicht de plant zal ontvangen, hoe minder essentiële oliën door die plant worden aangemaakt. Wetenschappelijk onderzoek toont dat ook aan.

De samenstelling van de vluchtige aromacomponenten van Grieks ijzerkruid, Pirin ofwel Olympusthee (Sideritis scardica) uit Macedonië en Velouchi thee ofwel Çaj Mali (Sideritis raeseri) uit Macedonië, Albanië en Noord-Griekenland) werden in een wetenschappelijk onderzoek met elkaar vergeleken[1].

De meest voorkomende componenten in alle soorten waren trans-caryophylleen, β-pineen en α-pineen. Het uiteindelijke verschil tussen beide nauw verwante soorten bleek maar klein te zijn, al 1-octen-3-ol bleek alleen aanwezig te zijn in versgeplukte Sideritis scardica en niet in Sideritis raeseri.

Een extract van welke soort ijzerkruid dan ook lijkt behoorlijke positieve effecten op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid te hebben. Het lijkt zelfs een merkbaar effect te hebben op het geheugen en het vermogen om te leren bij de Ziekte van Alzheimer[2]. Het is voorlopig alleen bij muizen aangetoond, maar we hopen dat het bij mensen ook het geval zal blijken te zijn.

[1] Qazimi et al: Aroma compounds of mountain tea (Sideritis scardica and S. raeseri) from western Balkan in Natural Product Communications – 2014
[2] Hofrichter et al: Sideritis spp. Extracts Enhance Memory and Learning in Alzheimer's β-Amyloidosis Mouse Models and Aged C57Bl/6 Mice in Journal of Alzheimer Disease – 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten